dżezzz

dżezzz

Postprzez Maciej Rzesiowski w Czw Lip 29, 2010 12:56 pm

Czy Macie podobne uczucie, że jazz jest wszędzie ?? Pop, Rock, Metal, nawet Hip Hop - wszędzie słychać jazz ??
Nowa Płyta - Grudzień 2010
Awatar użytkownika
Maciej Rzesiowski
V.I.P
V.I.P

Dołączenie: Sob Paź 18, 2008 10:30 am

Re: dżezzz

Postprzez tomuz w Czw Lip 29, 2010 4:46 pm

Maciej Rzesiowski napisał(a):nawet Hip Hop

przede wszystkim hip hop. Stańko porównywał ten gatunek z bebopem, mówił nawet, że hip hop wyrastał na gruncie jazzu.

Maciej Rzesiowski napisał(a):Czy Macie podobne uczucie, że jazz jest wszędzie ??

może nie wszędzie, bo to co dla Ciebie Maćku będzie tym 'wszędobylskim jazzem' dla mnie pewnie już tylko małymi jego elementami. Zapewne o to Ci chodzi, że wszędzie słychać te nawiązania. Czy to solówka saksofonu, czy to rytm swingowany, czy harmonia i akordy najczęściej stosowane w jazzie. powtarzam: dla mnie będą to tylko nawiązania, elementy. A to chyba dobrze, bo w jazzie jest wszystko, co najlepsze :-) ;P
tomuz
Ciężki Bywator
Ciężki Bywator

Dołączenie: Pią Cze 20, 2008 7:23 pm

Postprzez Martyna93 w Czw Lip 29, 2010 9:00 pm

tak, ja odnoszę takie wrażenie. http://www.youtube.com/watch?v=CUFsQ5lTo6g od 4.27min do ok.5.00 min, niby zespół pop,r&b,hip-hop, już nie wiadomo co :P a tak lubię ten fragment, te septymy, ach,takie jazzowe lekko :D
Martyna93
Lekki Bywator
Lekki Bywator

Dołączenie: Sob Gru 05, 2009 10:23 pm
Miejscowość: Słupsk/Gdańsk

Postprzez Maciej Rzesiowski w Czw Lip 29, 2010 10:49 pm

Osobiście czekam na moment, w którym przestanie się mówić - gram jazz, czy pop, czy rock, tylko powie każdy - gram muzykę :)

Myślicie że to kiedyś nadejdzie ? Czy to dobry kierunek rozwoju muzyki ? czy jednak podział gatunkowy jest konieczny ? :)
Nowa Płyta - Grudzień 2010
Awatar użytkownika
Maciej Rzesiowski
V.I.P
V.I.P

Dołączenie: Sob Paź 18, 2008 10:30 am

Postprzez Janko Raseta w Pią Lip 30, 2010 12:15 am

O ile wartość artystyczna stoi na wysokim poziomie, podziały są mi nie potrzebne :) .
Awatar użytkownika
Janko Raseta
V.I.P
V.I.P

Dołączenie: Sob Lip 26, 2008 12:40 am
Miejscowość: Wrocław

Postprzez Kaktus w Pią Lip 30, 2010 12:54 am

A ja myślę, że podział w muzyce, mimo jej wartości artystycznych jest jednak potrzebny :) Nie mówię oczywiście o bezsensownych podziałach jak np. rock i setki jego odmian.. pop-rock, jazz-rock coś-rock. Taki zwykły, "klasyczny" podział. Klasyka, jazz, blues, rock, pop. To wprowadza porządek, który jest jednak bardzo ważny, szczególnie w muzyce
Chcesz odkryć swoją ulubioną muzykę na nowo? Zapłać za nią, przestań kraść
Awatar użytkownika
Kaktus
Moderator
Moderator

Dołączenie: Nie Maj 11, 2008 4:43 pm
Miejscowość: Grodzisk Mazowiecki

Postprzez Elżunia w Pią Lip 30, 2010 2:14 am

Trudne pytanie dotyczące podziału gatunków Muzyki...z jednej strony może to i dobrze jakby Muzyka była tylko i aż Muzyką a nie rock-iem,pop-em czy jazz-em.
Z drugiej jednak strony skłaniam się do opini,że podział taki podstawowy jak pisze Kaktus jest potrzebny.Nie wiem czy mam rację ale bałabym się czy np jakby nie było różnych gatunków to muzyka nie straciłaby na tym.Obecnie np są "specjaliści"od klasyki,od jazzu.I oni tworzą tą konkretną muzykę,bo np uczyli się szczególnie konkretnego gatunku i w nim znaleźli zamiłowanie i teraz tworzą czy wykonują ten gatunek dbając o jego cechy charakterystyczne.a jakby nie było podziału to nie wiadomo jaka ta muzyka by była wartościowo.No i tak jak pisze Kaktus porządek musi być w muzyce zwłaszcza:)
Awatar użytkownika
Elżunia
Debiutator
Debiutator

Dołączenie: Sob Lip 03, 2010 2:38 pm
Miejscowość: Dębica

Powróć do Forum Macieja Rzesiowskiego - Instrumenty Klawiszowe

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość